tag:blogger.com,1999:blog-4098875319623617001.post8720243122985594609..comments2022-12-03T00:55:57.146+01:00Comments on Ze smakiem KU ZDROWIU: Chleb gryczany (bezglutenowy, wegański, bez drożdży i zakwasu)Unknownnoreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-4098875319623617001.post-80457253247686050102017-11-01T17:20:57.229+01:002017-11-01T17:20:57.229+01:00Oczywiście, że tak można... ale nasza wersja jest ...Oczywiście, że tak można... ale nasza wersja jest ciut zdrowsza dla osób chorych... zakwas nie każdemu służy niestety.<br />Dorota i Michałhttps://www.blogger.com/profile/11324075533652975529noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4098875319623617001.post-72047289394549888252017-11-01T16:18:28.327+01:002017-11-01T16:18:28.327+01:00Bo chleb z kaszy gryczanej robi się inaczej. Kaszę...Bo chleb z kaszy gryczanej robi się inaczej. Kaszę (białą nie paloną)się tylko moczy a nie gotuje. Powstaje naturalny zakwas. Pod wpływem fermentacji taki chleb rośnie w formie i jak urośnie wkłada się go do pieca. Wygląda zupełnie jak normalny chleb staropolski: ma dziurki, jest kleisty, sprężysty i nie rozpada się wcale. Przeciwnie - jak się robi czerstwy to jest ściślejszy. Więc to kwestia przepisu a nie tylko umiejętności/wprawy.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4098875319623617001.post-73402445749904529302015-04-06T19:04:23.139+02:002015-04-06T19:04:23.139+02:00Nigdy nie żartujemy z przepisów zamieszczanych na ...Nigdy nie żartujemy z przepisów zamieszczanych na blogu:-) Bardzo żałujemy, że chlebek Ci nie wyszedł. Nie warto jest się jednak zrażać... Może pomocna będzie wskazówka, iż chleb ten powinno się dopiero kroić jak trochę przestygnie. Ale jedno musimy Ci przyznać - cudów nie ma: chleb z kaszy gryczanej nigdy nie będzie smakował jak ten z nafaszerowanej spulchniaczami pszenicy. Z tym wszyscy musimy się pogodzić.Dorota i Michałhttps://www.blogger.com/profile/11324075533652975529noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4098875319623617001.post-82635144995541863922015-04-05T09:42:55.537+02:002015-04-05T09:42:55.537+02:00Ten przepis to jakiś żart. Wyszła zwykła, tylko mo...Ten przepis to jakiś żart. Wyszła zwykła, tylko mocno prażona kasza. Chleba to nie przypomina ani w smaku ani z wyglądu.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4098875319623617001.post-3103950903207607452014-09-30T11:10:00.784+02:002014-09-30T11:10:00.784+02:00Może dolane zostało za dużo wody? To wszystko kwes...Może dolane zostało za dużo wody? To wszystko kwestia wprawy... Następnym razem na pewno wyjdzie Ci idealny:-)Dorota i Michałhttps://www.blogger.com/profile/11324075533652975529noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4098875319623617001.post-13827742988479456462014-09-30T10:54:44.098+02:002014-09-30T10:54:44.098+02:00Zrobiłam chlebek w dniu wczorajszymy i wyszedł sma...Zrobiłam chlebek w dniu wczorajszymy i wyszedł smaczny ale rozpada się tak bardzo że nie można go pokroic na kromki.Anonymousnoreply@blogger.com