piątek, 13 czerwca 2014

Aromatyczny kompot

Kompoty to smaki naszego dzieciństwa. Jaka szkoda, że są niedoceniane! Tymczasem można je pić  przez cały rok a warto, bo są bardzo zdrowe...




Potrzebujemy:
  • 4 litry wody
  • 4-5 jabłek
  • 1 gruszka (może być garść suszonych)
  • 5 suszonych moreli
  • 3 daktyle
  • kawałek laski wanilii (ok. 1 cm)
  • kawałek laski cynamonu (ok. 2 cm)
  • kilka ziaren kardamonu
  • plaster świeżego imbiru
  • 1 anyż gwiazdkowy
  • 5 goździków
  • mała szczypta soli
  • kilka kropel cytryny
  • suszone maliny
  • 2 łyżki owoców bzu czarnego

Doprowadzamy wodę do wrzenia w dużym garnku. Dodajemy wszystkie obrane owoce (jabłka, gruszkę, morele, daktyle). Następnie, zgodnie z TMC, dodajemy przyprawy w przedstawionej powyżej kolejności tak by zapewnić harmonijny smak naszego kompotu. Każdorazowo po dodaniu wszystkich składników o danym smaku (słodkim – wanilia; ostrym – cynamon, kardamon, imbir, anyż gwiazdkowy, goździki; słonym – sól; kwaśnym – cytryna, maliny; gorzkim – owoc bzu czarnego) mieszamy kompot i czekamy chwilę (minimum minutę) przed dodaniem kolejnych przypraw. Gdy mamy już w garnku wszystkie składniki, gotujemy jeszcze całość na wolnym ogniu przez 30 minut.

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis na kompot. Napewno go przetestuje, tylko nie mam suszonych malin i czarnego bzu. Czy mogę je zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czarny bez możesz zastąpić pigwą (smak gorzki zgodnie z TMC), maliny możesz pominąć (bo w przepisie występuje cytryna zapewniająca kwaśny smak). Gorąco Cię jednak namawiamy byś zaopatrzyła się zarówno w suszone maliny, jak i czarny bez. W zimie, szczególnie przy infekcjach, są naszymi wielkimi sprzymierzeńcami. Owoce te dostaniesz w sklepach zielarskich po wyjątkowo przystępnych cenach.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...