poniedziałek, 2 czerwca 2014

Chleb żytni (bez drożdży i pszenicy)



Któż z nas nie lubi kanapek? Niestety o chlebie mówi się, że jest najstarszym fast food’em świata. Jest bardzo śluzotwórczy i powinno się go unikać w codziennej diecie. Całe szczęście istnieje kilka wersji chleba (bez mąki pszennej, drożdży i zakwasu), które można bez zmrużenia oka spożywać. Jedną z nich są podpłomyki. Robi się je bardzo prosto a ponadto smakują nawet dzieciom!


Potrzebujemy:
  • 200g mąki żytniej (najlepiej ziaren żyta świeżo zmielonych w młynku lub Thermomixie)
  • 300ml wody
  • duża szczypta zmielonego kminku
  • łyżeczka soli
  • czarnuszka
Wszystkie składniki (poza czarnuszką) dokładnie mieszamy a następnie wylewamy na rozgrzaną, suchą patelnię do smażenia naleśników, o wysokiej jakości powłoce nieprzywierającej. Rozprowadzamy ciasto na całą powierzchnię patelni i posypujemy czarnuszką. Po około 10 minutach, jak chlebek będzie już zwarty, przekręcamy go ostrożnie na drugą stronę. Podgrzewamy jeszcze kilka minut. Po zdjęciu chlebka z patelni pozwalamy mu ostygnąć – dzięki temu będzie mniej mokry w środku i łatwiejszy do krojenia.

4 komentarze:

  1. Witam,
    Próbowałam zrobić chlebek zgodnie z przepisem, jednak każda próba kończy się zakalcem.... (próbowałam zmieniać konsystencję, czas i nie chce się w środku upiec). Co robię źle? Z wierzchu wygląda pięknie, a w środku surowizna...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      najważniejsza rzecz - nazwa chlebek może być trochę myląca - może nadużyliśmy jej z tego powodu, że przepis ten to nasz "chleb powszedni", ponieważ pieczemy go co 2-3 dni. Tak naprawdę jest to przepis na podpłomyk, w związku z tym zawsze będzie mu bliżej do zakalca niż do chleba pieczonego na drożdżach lub zakwasie.
      Aby pozbyć się nadmiernej wilgoci w środku chleba, można dać trochę mniej wody (choć nam zaproponowana ilość najbardziej odpowiada). Chlebek można również po podgrzaniu z jednej strony na patelni położyć na papierze do pieczenia w piekarniku z termoobiegiem i temperaturą około 180 stopni. W ten sposób "dosusza" się go do odpowiadającej konsystencji.

      Usuń
  2. Podpłomyki - jak najbardziej. Ale zakwas też działa bardzo korzystnie, zawiera bakterie probiotyczne, które nawet zabite mają dużą wartość. Poza tym zakwas znacznie poprawia przyswajanie składników mąki żytniej, niektórzy twierdzą nawet że bez zakwasu tą mąka nie strawi się w pełni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleb na zakwasie jest jednak bardziej śluzotwórczy i nie dla każdego jest to korzystne. Dlatego w takich przypadkach lepiej jest poprzestać na podpłomykach.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...