poniedziałek, 2 czerwca 2014

Chleb żytni (bez drożdży i pszenicy)



Któż z nas nie lubi kanapek? Niestety o chlebie mówi się, że jest najstarszym fast food’em świata. Jest bardzo śluzotwórczy i powinno się go unikać w codziennej diecie. Całe szczęście istnieje kilka wersji chleba (bez mąki pszennej, drożdży i zakwasu), które można bez zmrużenia oka spożywać. Jedną z nich są podpłomyki. Robi się je bardzo prosto a ponadto smakują nawet dzieciom!


Potrzebujemy:
  • 200g mąki żytniej (najlepiej ziaren żyta świeżo zmielonych w młynku lub Thermomixie)
  • 300ml wody
  • duża szczypta zmielonego kminku
  • łyżeczka soli
  • czarnuszka
Wszystkie składniki (poza czarnuszką) dokładnie mieszamy a następnie wylewamy na rozgrzaną, suchą patelnię do smażenia naleśników, o wysokiej jakości powłoce nieprzywierającej. Rozprowadzamy ciasto na całą powierzchnię patelni i posypujemy czarnuszką. Po około 10 minutach, jak chlebek będzie już zwarty, przekręcamy go ostrożnie na drugą stronę. Podgrzewamy jeszcze kilka minut. Po zdjęciu chlebka z patelni pozwalamy mu ostygnąć – dzięki temu będzie mniej mokry w środku i łatwiejszy do krojenia.

2 komentarze:

  1. Witam,
    Próbowałam zrobić chlebek zgodnie z przepisem, jednak każda próba kończy się zakalcem.... (próbowałam zmieniać konsystencję, czas i nie chce się w środku upiec). Co robię źle? Z wierzchu wygląda pięknie, a w środku surowizna...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      najważniejsza rzecz - nazwa chlebek może być trochę myląca - może nadużyliśmy jej z tego powodu, że przepis ten to nasz "chleb powszedni", ponieważ pieczemy go co 2-3 dni. Tak naprawdę jest to przepis na podpłomyk, w związku z tym zawsze będzie mu bliżej do zakalca niż do chleba pieczonego na drożdżach lub zakwasie.
      Aby pozbyć się nadmiernej wilgoci w środku chleba, można dać trochę mniej wody (choć nam zaproponowana ilość najbardziej odpowiada). Chlebek można również po podgrzaniu z jednej strony na patelni położyć na papierze do pieczenia w piekarniku z termoobiegiem i temperaturą około 180 stopni. W ten sposób "dosusza" się go do odpowiadającej konsystencji.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...