środa, 6 sierpnia 2014

Placki z cukinii (bezglutenowe, wegańskie)

Cukiniowe szaleństwo trwa... szkoda byłoby nie wykorzystać sezonu w pełni i nie przygotować różnych potraw z tego smacznego i zdrowego warzywa. Proponujemy dziś placuszki cukiniowe, które uwielbia nasze dziecko. Można je jeść same, ale my proponujemy przygotować do nich ziołowy sos.


 Potrzebujemy:
  • 5 średniej wielkości młodych cukinii
  • 100g ciecierzycy
  • 2 łyżki lnu złocistego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • woda
  • kilka kropel cytryny
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Ciecierzycę mielimy razem z nasionami lnu w szybkoobrotowym blenderze na mąkę. Następnie dodajemy wodę i bardzo dokładnie mieszamy tak by nie było żadnych grudek. Wody należy dodać tyle, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Powstałe ciasto łączymy z warzywami. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy. Czosnek rozgniatamy. Całość dokładnie mieszamy, dodając sól, kilka kropel cytryny, szczyptę kurkumy i oliwę z oliwek. Odstawiamy nasze ciasto na około 10 minut.
Placki smażymy na suchej patelni pokrytej wysokiej jakości powłoce nieprzywierającą. Gdy ciasto zaczyna być ścięte, delikatnie obracamy placki na drugą stronę.

Jeśli dobrze tolerujecie jaja, można dołączyć je do ciasta (odpowiednio zmniejszając zawartość ciecierzycy i lnu złocistego).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...