sobota, 31 maja 2014

Naleśniki gryczane (wegańskie, bezglutenowe)



Naleśniki... Któż z nas ich nie lubi? Proponujemy takie, które można jeść z czystym sumieniem i nie pójdą w przysłowiowe „boczki”. Nadzienie wybierzcie sami! Pyszne są zarówno w słodkiej, jak i słonej wersji. 
Osobom wyposażonym w młynek do zbóż lub Thermomix proponujemy by sami zmielili kaszę gryczaną na mąkę. Przygotowania dania potrwa chwilę dłużej...  ale na prawdę warto!


Potrzebujemy:

  • 500g mąki gryczanej (drobno zmielonej)
  • 1000ml wody
  • łyżka oleju (np. oliwa z oliwek lub olej rzepakowy)
  • szczypta soli

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i smażymy cienkie naleśniki na dobrej jakości patelni z powłoką nieprzywierającą. Gdy naleśnik odchodzi od patelni, delikatnie obracamy go na drugą stronę i trzymamy jeszcze przez chwilę.

Konsystencja ciasta zależy od mąki, więc jeśli ciasto jest za gęste należy zwiększyć ilość wody.

Jeśli naleśnik przywiera do patelni, proponujemy zwiększyć ilość oleju. 

4 komentarze:

  1. Dzień dobry,
    po pierwsze bardzo się cieszę, że trafiłam na Waszą stronę. Chodziłam do tego samego lekarza i staram się jeść zdrowo, ale ostatnio brakowało mi inspiracji. Po drugie, pytanie: czy próbowaliście robić naleśniki z mąki amarantusowej? Wychodzą? (taką mam w kuchni i chciałam pożytecznie zużyć). Pozdrowienia, Zosia

    OdpowiedzUsuń
  2. Zosiu nam też jest bardzo miło. Przyznam się, że nie robiliśmy naleśników z amarantusa - nasza dziecko ma nietolerancję na to zboże. Ale spróbujemy coś wymyślić i damy Ci znać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej, czy w kuchni TCM stosuje się gotowanie w thermomixie? Czy on się do czegoś przydaje oprócz mielenia ziaren? Wiola

    OdpowiedzUsuń
  4. Najzdrowiej jest gotować na ogniu. My mamy płytę - stąd też nie widzimy specjalnej różnicy między gotowaniem na płycie i gotowaniem w Thermomixie. Generalnie Thermomix uwielbiamy. Bardzo ułatwia on prace w kuchni - rozdrabnia, mieli, miesza, gotuje. Na nasze potrzeby tylko podstawka do parowania jest za mała i musimy korzystać ze zwykłego parowaru.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...