wtorek, 27 maja 2014

Makowiec wegański (bez mąki, jaj, cukru i mleka)



Jest to ciasto, które towarzyszy nam podczas każdych świąt. Jego cudowny aromat to niezastąpiony element odświętnego dnia  a ponadto jest obłędny w smaku... Nie zapominajcie, że mak to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego wapnia i magnezu, dlatego warto aby zagościł w Waszej diecie. A zatem do dzieła!


 Potrzebujemy:

  • 400g maku
  • dwie duże garście rodzynek
  • dwie małe garście daktyli
  • 1 średnie jabłko
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 1/3 szklanki migdałów blanszowanych (ew. innych orzechów)
  • 2 łyżki chia, 1 łyżka kuzu (albo 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego)
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • garść wiórków kokosowych


Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc).

Bakalie delikatnie miksujemy na grube cząstki. Połowę bakalii odkładamy, do reszty dodajemy masę makową, pokrojone jabłko, nasiona chia oraz kuzu (lub odpowiednio siemię lniane). Miksujemy na gładką masę. 

Do zmiksowanej masy dodajemy odłożoną resztę bakalii, wiórki kokosowe i syrop z agawy (odpowiednio do smaku, w zależności od upodobań). Całość dobrze mieszamy.

Masę przelewamy na blachę (np. mała okrągła tortownica) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 175 stopni. Przed wyjęciem z blachy zostawiamy ciasto by ostygło.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...