piątek, 6 czerwca 2014

Kasza jaglana z makiem i bakaliami - idealne śniadanie



Jest to zdecydowanie nasze ulubione śniadanie. Nie znam osoby, której by nie smakowało. Zapewni Wam dużo energii i sporą dawkę łatwo przyswajalnego wapnia. Ponadto kasze jaglana powinna zagościć na stałe w Waszym jadłospisie. My jemy ją codziennie. Jest zasadotwórcza, zawiera zbawienną dla stawów krzemionkę. Ma działanie antywirusowe – stąd też dietę monojaglaną zaleca się przy praktycznie każdej infekcji. Warto dodać, że kasza jaglana jest niezwykle wdzięcznym składnikiem kulinarnym – można z niej zrobić praktycznie wszystko. W chłodniejsze dni warto jest ją przed ugotowaniem podprażyć na patelni. Będzie miała wtedy działanie rozgrzewające.


Potrzebujemy:

  • ugotowana kasza jaglana
  • 100g maku
  • 6-8 suszonych moreli
  • 50g pestek słonecznika
  • 5 jabłek
  • rodzynki

Z uwagi na jednoczesne miksowanie i gotowanie masy makowej przedstawiamy opis wykonania dania z pomocą Thermomixa. Przedstawiona powyżej ilość składników w sam raz wystarcza nam na śniadanie dla 3 osób.

Mak, suszone morele i pestki słonecznika zalewamy wrzątkiem. Następnie obieramy i kroimy jabłka na części. Jabłka, mak, morele i pestki słonecznika miksujemy w Thermomixie na najwyższych obrotach na gładką masę, jednocześnie podgrzewając ją do 100 stopni. Gdy masa makowa zacznie wrzeć, wyłączamy Thermomix. Wykładamy masę na kaszę jaglaną w miseczkach i dodajemy rodzynki. Całość dokładnie mieszamy i serwujemy póki ciepłe :)

2 komentarze:

  1. uwielbiam jaglankę! idealnie dobrane dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy Agatko! My również ubóstwiamy jaglankę w każdej postaci :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...