czwartek, 24 lipca 2014

Galaretka z agar-agar (naturalna, bez cukru)


Galaretki owocowe, mniam! Niestety żelatyna jest na naszej czarnej liście produktów, które należy unikać, więc z pomocą przyszedł nam agar-agar. Dla niewtajemniczonych jest to substancja żelująca pochodzenia roślinnego otrzymywana z krasnorostów. Produkt ten możecie znaleźć w każdym sklepie ze zdrową żywnością. A w użyciu... nic prostszego!

 
Potrzebujemy:
  • pół litra kompotu (polecamy nasz aromatyczny kompot)
  • dwie łyżeczki agar-agar
  • ulubione owoce leśne
Agar-agar mieszamy dokładnie w połowie szklanki kompotu. W tym czasie doprowadzamy do wrzenia resztę płynu i dodajemy rozpuszczony agar-agar. Gotujemy całość na wolnym ogniu około 8 minut, cały czas mieszając.

Zalewamy gorącą galaretką owoce w szklanych naczyniach i zostawiamy do stężenia. Po stężeniu galaretkę możemy ozdobić pyszną kokosową bitą śmietaną. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...