niedziela, 12 października 2014

Jarmuż duszony (wegański, bezglutenowy)


Jarmuż bardzo lubimy jeść jako dodatek do obiadu, bądź w postaci chipsów jako samodzielne danie. Nie potrafimy zrozumieć dlaczego to doskonałe, bogate w wapń warzywo jest tak bardzo w naszym kraju niedoceniane. Gorąco zachęcamy byście przywrócili je do łask. Należy do rodziny kapustnych, ma niezwykłe zdolności przeciwzapalne i antybakteryjne. Zatem warto by jarmuż zagościł w jadłospisie każdego dbającego o zdrowie łasucha.


Potrzebujemy:
  • pęczek jarmużu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta bazylii
  • szczypta czosnku niedźwiedziego
  • pomidor
  • mała marchewka
  • szczypta kurkumy
  • szczypta soli
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy. Smażymy na niej drobno pokrojoną cebulę z rozgniecionym czosnkiem. Wzbogacamy aromatyczną bazylią i czosnkiem niedźwiedzim. Całość delikatnie solimy, a po chwili dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. Kolejnym składnikiem jest kurkuma, której ilość dostosowujemy do indywidualnej tolerancji gorzkiego smaku. Teraz czas na marchewkę, którą kroimy w drobniutkie cząstki i dusimy w naszym pomidorowym sosie.
Przygotowania dla naszego głównego gościa zakończone. Dokładnie umyty jarmuż siekamy na cząstki i dodajemy do reszty składników cały czas mieszając. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy trochę wody i solimy do smaku. Całość dusimy pod przykryciem przez około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...