niedziela, 12 kwietnia 2015

Ciasteczka jaglane (wegańskie, bezglutenowe)

Mieliśmy w domu nadmiar kaszy jaglanej a nasze dziecię chciało czegoś słodkiego. A ponieważ tatuś nigdy ukochanej córeczce niczego nie odmówi to zakasał rękawy i po całym dniu ciężkiej pracy pomaszerował ochoczo do kuchni. W efekcie powstały szybkie jaglane ciasteczka, za które rodziciel został mocno wycałowany. :-)


Potrzebujemy:
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • garść suszonych moreli
  • garść rodzynek
  • kilka datktyli
  • łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki karobu
  • szczypta cynamonu
  • odrobina kardamonu
  • łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)
Bakalie siekamy na drobną kostkę (lub blendujemy do mocnego rozdrobnienia). Następnie miksujemy z całą resztą składników. Powinniśmy otrzymać konsystencję gęstego ciasta, w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia formujemy małe, cienkie ciasteczka. Pieczemy (suszymy) około 15 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej z funkcją termoobiegu).

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...