niedziela, 3 grudnia 2017

Muffinki owsiane (wegańskie, bez cukru)

Nagła potrzeba na coś słodkiego... i chęć zrobienia dziecku muffinek w zdrowszej wersji zachęciła nas na upieczenie owsianych ciasteczek. Owies jest idealnym zbożem na zimę z uwagi na jego rozgrzewające działanie. Jedynym grzechem tego deseru jest proszek do pieczenia. Dlatego smakołyk ten można jeść jedynie od święta.


Potrzebujemy:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki mąki owsianej
  • 100 ml łagodnej w smaku oliwy z oliwek
  • 100 ml syropu klonowego
  • 100 ml mleka owsianego
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • półtora łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy a następnie nakładamy do foremek na muffiny (przepis na 12 sztuk). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Ciastka wychodzą dość słodkie - dlatego tym, którzy takich nie lubią radzimy zmniejszyć ilość syropu klonowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...