Bardzo lubiliśmy sos beszamelowy. No cóż... po przejściu na zdrowy styl życia trzeba było o nim zapomnieć. Ale jak tu zrobić bez niego zapiekankę, czy pieczone lub gotowane warzywa? I tak powstał pomysł na przygotowanie sosu na wzór beszamelowego z kaszy jaglanej. I o cudzie udało się! Kaszo jaglano jesteś wielka!
Potrzebujemy:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- woda (około 400 ml)
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka kudzu
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w wysokoobrotowym blenderze. Wodę należy dodawać stopniowo, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Następnie całość doprowadzamy do wrzenia. Sos należy wykorzystać od razu po przygotowaniu, ponieważ dość szybko gęstnieje.
Co to takiego "kudzu"?
OdpowiedzUsuńInaczej kuzu - skrobia z korzenia rosnącej dziko (przede wszystkim w Azji) rośliny pnącej o niezwykłych właściwościach leczniczych (silnie odkwasza, ale bardzo pomaga również w zwalczaniu nałogów). W kuchni świetnie się sprawdza jako zagęstnik. Można zaopatrzyć się w kuzu w sklepach ze zdrową żywnością.
Usuńkudz zastąpiłam mąka ziemniaczaną, kaszę płatkami jaglanymi. do sosu weszło jeszcze dużo ziół. bardzo dobry.
OdpowiedzUsuń