sobota, 27 września 2014

Sos beszamelowy z kaszy jaglanej (wegański, bezglutenowy)

Bardzo lubiliśmy sos beszamelowy. No cóż... po przejściu na zdrowy styl życia trzeba było o nim zapomnieć. Ale jak tu zrobić bez niego zapiekankę, czy pieczone lub gotowane warzywa? I tak powstał pomysł na przygotowanie sosu na wzór beszamelowego z kaszy jaglanej. I o cudzie udało się! Kaszo jaglano jesteś wielka!


Potrzebujemy:
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • woda (około 400 ml)
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka kudzu
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w wysokoobrotowym blenderze. Wodę należy dodawać stopniowo, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Następnie całość doprowadzamy do wrzenia. Sos należy wykorzystać od razu po przygotowaniu, ponieważ dość szybko gęstnieje.

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Inaczej kuzu - skrobia z korzenia rosnącej dziko (przede wszystkim w Azji) rośliny pnącej o niezwykłych właściwościach leczniczych (silnie odkwasza, ale bardzo pomaga również w zwalczaniu nałogów). W kuchni świetnie się sprawdza jako zagęstnik. Można zaopatrzyć się w kuzu w sklepach ze zdrową żywnością.

      Usuń
  2. kudz zastąpiłam mąka ziemniaczaną, kaszę płatkami jaglanymi. do sosu weszło jeszcze dużo ziół. bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...