sobota, 4 października 2014

Chałwa (bez cukru, wegańska, bezglutenowa)


Lubicie chałwę? Jeśli tak przedstawiamy ją w zdrowszej wersji. Sezam ma bardzo dużo łatwo przyswajalnego wapnia. Można zamiast syropu klonowego zastosować miód. Bardzo prosty i smaczny deser dla wszystkich lubiących słodycze.



Potrzebujemy:
  • 250g sezamu niełuskanego
  • 5 łyżek tahini
  • 5 łyżek syropu klonowego (wedle smaku)
  • 2 garście rodzynek
  • 2 garście orzechów włoskich
Ziarna sezamu bardzo dokładnie miksujemy w wysokoobrotowym blenderze. Dodajemy pastę tahini oraz syrop klonowy i całość mieszamy. Syrop najlepiej jest dodawać stopniowo aż do uzyskania odpowiedniego poziomu słodkości. Na koniec wsypujemy bakalie. Otrzymaną masę, po dokładnym wymieszaniu, wkładamy do foremki i schładzamy. Smacznego!

4 komentarze:

  1. ŚWIETNY PRZEPIS! CHĘTNIE WYKORZYSTAM GO W TWORZENIU DOMOWYCH SŁODKOŚCI! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. koniecznie muszę się zabrać za wyrób domowej chałwy! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mozna wykorzystac ta chalwe jako spod do tarty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie :-) Ale musisz pamiętać, że w tej wersji będzie to strasznie kaloryczne ciasto. Ponadto jak źle zmielisz składniki może też się trochę kruszyć.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...