niedziela, 22 lutego 2015

Kotlety z boczniaka w owsianej panierce (z opcją wegańską)

To chyba najprostszy sposób na zjedzenie pysznych, soczystych boczniaków. Nie powinno się jeść zbyt często smażonych potraw, ale cóż... dziś jest niedziela :-). Powszechnie przyjmuje się, że w grzybach nie ma nic wartościowego. Nic bardziej mylnego! Boczniaki zawierają białko, witaminy z grupy B, fosfor, magnez, potas, cynk, sód, żelazo. Mają działanie przeciwnowotworowe i obniżają poziom cholesterolu. Pamiętajcie, że grzyby te są bardzo delikatne i trzeba mieć to na uwadze przy ich myciu.




Potrzebujemy:
  • 10 dużych boczniaków
  • 50g płatków owsianych
  • ew. 1 jajo kurze (lub 5 jajek przepiórczych)
  • sól
  • ew. pieprz
  • oliwa z oliwek
Płatki owsiane mielimy krótko w młynku do kawy na gruboziarnistą mąkę. Jeśli tolerujemy jaja, roztrzepujemy je. W przeciwnym wypadku jajko zastępujemy zmieszanymi 5 łyżkami wody z 5 łyżkami mąki owsianej. Dodajemy sól i ew. pieprz. Na oddzielny płaski talerz wysypujemy resztę mąki owsianej.

Boczniaki obtaczamy wpierw w jajku (lub jego owsianym zastępniku) a następnie w mące owsianej. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Boczniaki smażymy z dwóch stron aż uzyskają złocisty kolor.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...