Boczniaki mogą świetnie imitować flaczki. Jest to jedna z popularniejszych potraw, którą przygotowuje się na bazie tych wspaniałych grzybów. Ponieważ kupiliśmy ostatnio sporą ilość dorodnych boczniaków to od razu część z nich przerobiliśmy na grzybową zupę :-) Flaczki z boczniaków śmiało możecie zaserwować nawet przy Wielkanocnym stole.
Potrzebujemy:
- 0,5 kg świeżych boczniaków
 
- 2 łyżki oliwy z oliwek
 
- duża cebula
 
- pietruszka
 
- dwie marchewki
 
- ząbek czosnku
 
- plasterek imbiru
 
- łyżka majeranku
 
- 2-3 liście laurowe
 
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
 
- 2 łyżki sosu sojowego
 
- 1 litr wody 
 
- sól i pieprz do smaku 
 
Rozgrzewamy w garnku oliwę z oliwek i smażymy na niej posiekaną cebulę. Następnie dodajemy drobno poszatkowaną marchewkę i pietruszkę oraz boczniaki pokrojone w cienkie paski imitujące flaczki. Dusimy przez kilkanaście minut na małym ogniu z wszystkimi przyprawami (czosnek, imbir, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz) i dodanym po chwili sosem sojowym. Następnie całość zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 20 minut. Na koniec solimy do smaku.
 
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń