sobota, 9 maja 2015

Zupa krem z marchwi (wegańska, bezglutenowa)


Nigdy nie lubiliśmy typowej marchwianki. Teraz wiemy, że każda zupa może być pyszna jeśli się ją odpowiednio doprawi. Eksperymentujcie z ziołami. Można teraz dostać po bardzo przystępnych cenach wspaniałe sadzonki ekologicznych ziół, dzięki którym Wasze potrawy staną się aromatyczne i smaczne. Warto jest się w nie zaopatrzyć. Dla zachęty możemy dodać, iż posadzony na balkonie rozmaryn przetrwał nam w zeszłym roku do późnej jesieni. Przepis na zupę z tym wspaniałym ziołem znajdziecie poniżej.



Potrzebujemy:
  • 8 marchwi
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • 1 pietruszka
  • imbir (ok. 1 cm)
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • łyżka cytryny
  • łyżka soli
  • kilka listków rozmarynu
  • szczypta pieprzu
3 marchewki i pietruszkę gotujemy drobno pokrojone na wywar w około 1,5 litra wody wraz z ziołami (zielem angielskim, liściem laurowym, rozmarynem, imbirem, rozgniecionym czosnkiem) oraz solą. W wersji niewegańskiej można dodać łyżkę masła.

Równolegle na patelni podsmażamy na tłuszczu pokrojoną drobno cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną w drobne cząstki resztę marchwi oraz ziemniaka. Smażymy kilka minut, a następnie podlewamy delikatnie wodą i dusimy przez około 20 minut.

Na koniec dokładnie miksujemy duszone warzywa z wywarem (wyławiamy tylko z niego wcześniej liść laurowy oraz ziela angielskie). Dodajemy pieprz, sól i sok z cytryny do smaku.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...