środa, 10 czerwca 2015

Pasta z czerwonej soczewicy (wegańska, bezglutenowa)

Strączki dorosły człowiek powinien jeść dwa razy w tygodniu z uwagi na fakt, iż zawierają dużo białka a jego nadmiar w diecie jest szkodliwy. My uwielbiamy je jeść w postaci past. Do wszelkiego rodzaju past bardzo dobrze nadaje się czerwona soczewica. Kilka dodatków, podpłomyk i śniadanie gotowe... Zaledwie w kilka minut :-)




Potrzebujemy:
  • szklankę ugotowanej czerwonej soczewicy
  • czerwoną cebulę
  • ząbek czosnku
  • szczyptę cząbru
  • szczyptę tymianku
  • szczyptę majeranku
  • kilka kropel cytryny
  • kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
Na rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę z oliwek i smażymy pokrojoną bardzo drobno cebulę. Po chwili dodajemy rozgnieciony czosnek oraz cząber, tymianek, majeranek i pieprz. Następnym składnikiem jest królowa potrawy - czerwona soczewica. Mieszamy ją dokładnie z cebulką - powinna się rozpaść do konsystencji pasty. Solimy do smaku, dodajemy kilka kropel cytryny. Na koniec można dodać dla aromatu kilka poszatkowanych listków świeżych ziół.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...