Strączki dorosły człowiek powinien jeść dwa razy w tygodniu z uwagi na fakt, iż zawierają dużo białka a jego nadmiar w diecie jest szkodliwy. My uwielbiamy je jeść w postaci past. Do wszelkiego rodzaju past bardzo dobrze nadaje się czerwona soczewica. Kilka dodatków, podpłomyk i śniadanie gotowe... Zaledwie w kilka minut :-)
Potrzebujemy:
- szklankę ugotowanej czerwonej soczewicy
- czerwoną cebulę
- ząbek czosnku
- szczyptę cząbru
- szczyptę tymianku
- szczyptę majeranku
- kilka kropel cytryny
- kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- dwie łyżki oliwy z oliwek
Na rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę z oliwek i smażymy pokrojoną bardzo drobno cebulę. Po chwili dodajemy rozgnieciony czosnek oraz cząber, tymianek, majeranek i pieprz. Następnym składnikiem jest królowa potrawy - czerwona soczewica. Mieszamy ją dokładnie z cebulką - powinna się rozpaść do konsystencji pasty. Solimy do smaku, dodajemy kilka kropel cytryny. Na koniec można dodać dla aromatu kilka poszatkowanych listków świeżych ziół.
świetna pasta, idealna do kanapek, czy tortilli :)
OdpowiedzUsuń