środa, 12 sierpnia 2015

Fasolka po bretońsku (wegańska, bezglutenowa)

Fasolka po bretońsku to nasz smak dzieciństwa. Kojarzy nam się przede wszystkim z wakacjami i wyjazdami na kolonie i obozy:-) Postanowiliśmy odtworzyć jej smak w wegańskiej wersji, dodatkowo zgodnej z zaleceniami TMC. Szybkie danie, bardzo dobrze smakuje kolejnego dnia. Do jej przygotowania używamy najczęściej domowego przecieru pomidorowego - warto jest przygotować jego sporą ilość w sezonie, bo jest świetnym dodatkiem do wielu potraw.


Potrzebujemy:
  • ugotowaną białą fasolę (ze 250g suchej fasoli)
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • dużą cebulę
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • szczyptę kminku
  • szczyptę cząbru
  • łyżkę majeranku
  • małą szczyptę kurkumy
  • łyżkę sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
Na gorącej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy poszatkowaną cebulę. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku oraz przyprawy: liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, kminek, cząber oraz majeranek. Podlewamy sosem sojowym i solimy a następnie wlewamy przecier pomidorowy. Kolejnym składnikiem jest odrobina kurkumy. Ciągle mieszając dodajemy odrobinę oliwy a następnie świeżo mielonego pieprzu. Dusimy kilka minut a na koniec dodajemy królową naszej potrawy - białą fasolę. Dusimy wszystko przez około 20 minut, w razie potrzeby podlewając wodą. Dodajemy soli, jeśli potrzeba.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...