poniedziałek, 21 grudnia 2015

Paszteciki gryczane z grzybami (bezglutenowe)

Długa nas na blogu nie było za co Was bardzo przepraszamy. Część z Was pisała do nas zaniepokojona tym, że tak długo nie publikujemy nowych przepisów więc meldujemy, że jesteśmy cali, tylko trochę przepracowani. Bardzo dziękujemy za wszystkie e-maile od Was - uwielbiamy je dostawać!

Święta za pasem stąd chcemy Wam zaproponować w najbliższym czasie potrawy, które można zaserwować na wigilijnym stole. Czy możecie sobie wyobrazić Święta bez barszczyku? Chyba trudno... a co podać do niego by było smacznie i zdrowo? Tak jak zdążyliście pewnie zauważyć jesteśmy dość dużymi fanami kasz - stąd my naszym gościom zaproponujemy bezglutenowe paszteciki gryczane z grzybami. Są bardzo proste do zrobienia, ładnie wyglądają i mam nadzieję, że będą Wam smakować.



Potrzebujemy:

Ciasto na paszteciki:
  • 250 gram mąki gryczanej (my mielimy ją z ziaren niepalonej gryki)
  • 125 gram masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki z kasztanów jadalnych (ew. mąki ziemniaczanej)
  • 1 jajko kurze (lub 5-6 przepiórczych)
  • 2 łyżki wody
Farsz grzybowy:
  • 0,5 kg grzybów (np. pieczarek lub bardzo zdrowych shitake)
  • 2 małe cebule
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta rozmarynu
  • łyżeczka soli
  • łyżka sosu sojowego
  • kilka kropel cytryny
  • szczypta kurkumy
Zaczynamy od farszu - będzie zgodnie z zasadami TMC. Na rozgrzaną patelnię nalewamy kilka łyżek wrzącej wody, a po chwili łyżkę z oliwek. Następnie pokrojoną drobno cebulkę a jak będzie już uduszona starte na tarce grzyby. Podsmażamy przez kilka minut na większym ogniu. Doprawiamy w kolejności cały czas mieszając: najpierw rozmarynem, później solą i sosem sojowym, następnie sokiem z cytryny a na koniec kurkumą. Dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. W trakcie dodawania soli, można dolać trochę wody, jeśli z grzybów zdążyła cała odparować.

Podczas duszenia grzybów możemy zrobić kruche ciasto gryczane. Masło bezpośrednio po wyjęciu z lodówki kroimy na drobne cząstki i dokładnie miksujemy z mąką kasztanową, jajkiem i wodą. Następnie dodajemy stopniowo mąkę gryczaną, cały czas miksując. Gotowym ciastem cienko wyklejamy foremki do babeczek. Wkładamy je do lodówki, na czas potrzebny do ostygnięcia farszu.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Babeczki (foremki wypełnione samym ciastem) pieczemy ok. 20 min. Później wypełnione farszem jeszcze około 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...