środa, 23 grudnia 2015

Szarlotka na gryczanym spodzie (bezglutenowa, bez cukru)

Mam nadzieję, że uda nam się Was przekonać, iż gryka świetnie nadaje się też do słodkich wypieków. Jednym z naszych ulubionych ciast jest właśnie gryczana szarlotka. Najczęściej robimy ją z Renet, bo kochamy ich kwaśny smak a także z Antonówek (kwaśne), Alw (słodko-kwaśne) i Jonagoredów (słodko-kwaśne). Warto dodać, iż zdaniem sadowników to właśnie Jonagoredy są najbardziej wydajnymi jabłkami do wszelkich wypieków.


Potrzebujemy:

Kruche ciasto na spód:
  • 250 gram pełnoziarnistej mąki gryczanej (my mielimy ją z ziaren niepalonej gryki)
  • 125 gram masła klarowanego (ew. oleju kokosowego)
  • 2 łyżki mąki z kasztanów jadalnych (ew. mąki ziemniaczanej)
  • 1 jajko kurze (lub 5-6 przepiórczych)
  • 2 łyżki wody
Farsz jabłkowy:
  • 1 kg kwaskowatych jabłek (np. Reneta, Alwa)
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 5 suszonych daktyli
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szklanka posiekanych orzechów
Zacznijmy od farszu. Daktyle kroimy w cienkie plasterki i zalewamy wrzątkiem. Wydrążone i obrane ze skóry jabłka kroimy w kostkę. Smażymy je na suchej głębokiej patelni razem z rodzynkami i daktylami. Doprawiamy w trakcie duszenia cynamonem i kardamonem.

Podczas duszenia jabłek możemy zrobić kruche ciasto gryczane. Masło bezpośrednio po wyjęciu z lodówki kroimy na drobne cząstki i dokładnie miksujemy z mąką kasztanową, jajkiem i wodą. Następnie dodajemy stopniowo mąkę gryczaną, cały czas miksując. Gotowym ciastem cienko wyklejamy wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (spód oraz brzegi). Wkładamy ją do lodówki, na czas potrzebny do ostygnięcia farszu.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Spód z kruchym ciastem gryczanym pieczemy ok. 20 min. Następnie nakładamy jabłka oraz posypujemy z wierzchu orzechami (orzechami można też posypać gotowe już ciasto wtedy będzie to zdrowsza opcja). Tortownicę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez kolejne 30 minut. Na koniec zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...