sobota, 20 czerwca 2015

Placki orkiszowe z jabłkiem (wegańskie, bez cukru)

Placki uwielbia nasze dziecko pod każdą postacią. Stąd staramy się wymyślać coraz to nowsze wersje tego dania. Najchętniej jemy je na śniadania - dają świetny zastrzyk energii na początku dnia. Można je podawać same, ale nasza pociecha preferuje z dodatkiem konfitury śliwkowej, bądź brzoskwiniowej. Smaczne są też z polewą truskawkową i malinową.



Potrzebujemy:
  • 300 g mąki z pełnego ziarna orkiszu
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jabłka
  • 50 g suszonych moreli
  • szczyptę cynamonu
  • szczyptę kardamonu
Jabłka ścieramy na tarce a morele szatkujemy na drobne cząstki (my wspomagamy się w tych czynnościach Thermomixem). Następnie dokładnie mieszamy owoce ze wszystkimi innymi składnikami. Najlepiej wykorzystać do tego celu mikser. Masę wykładamy łyżką na rozgrzaną suchą patelnię z dobrej jakości powłoką nieprzywierającą. Formujemy małe cienkie placuszki, które smażymy z obydwu stron.

piątek, 19 czerwca 2015

Pasztet jaglany z soczewicą (wegański, bezglutenowy)

Ze zdumieniem odkryliśmy, że pasztety wegańskie w niczym nie ustępują tradycyjnym. Są zaś o wiele zdrowsze i stanowią bardzo ciekawy dodatek do śniadań bądź obiadów. Są też niezastąpioną potrawą przy świątecznym stole. Zaproponowana wersja pasztetu przygotowana została zgodnie z zasadami TMC. Zauważyliśmy, że dodawanie składników w odpowiedniej kolejności (według pięciu smaków) czyni danie o wiele smaczniejszym. Warto więc nauczyć się gotowania według pięciu przemian. To w cale nie jest takie trudne a efekt jest zniewalający. Przygotowane w ten sposób potrawy są wyjątkowo zdrowe. Ponadto kuchnia pięciu przemian zmusza do kreatywności nawet początkującego szefa kuchni :)


Potrzebujemy:
  • dwie szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • dwie szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
  • dużą marchew
  • cebulę
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczkę cząbru
  • szczyptę pieprzu (opcjonalnie)
  • łyżkę soli (do smaku)
  • 3 suszone pomidory
  • szczyptę kurkumy
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • łyżkę majeranku
Na rozgrzanej patelni smażymy na odrobinie oleju drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy startą marchewkę a po chwili rozgnieciony czosnek. Całość mieszamy i cały czas smażąc przyprawiamy - na początku liściem laurowym, zielem angielskim, cząbrem i jeśli ktoś stosuje - świeżo zmielonym pieprzem. Następnie solimy, podlewamy wodą i dodajemy drobno posiekane suszone pomidory. Kolejną przyprawą jest kurkuma, która nada pasztetowi odrobinę gorzkiego, wytrawnego smaku. W razie potrzeby dolewamy gorącej wody i dusimy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy ziarna ziela angielskiego oraz liść laurowy.

Po ostygnięciu warzyw przekładamy je do misy miksera i mieszamy z kaszą jaglaną i dwoma łyżkami oliwy z oliwek. W trakcie miksowania dodajemy łyżkę majeranku a po chwili soczewicę. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą do smaku (jeśli potrzeba).

Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.


środa, 17 czerwca 2015

Podpłomyk z komosy ryżowej (wegański, bezglutenowy)

Jeśli lubicie komosę ryżową to powinniście koniecznie przygotować zrobiony z niej podpłomyk. Ma bardzo ciekawy, wytrawny smak i zdajemy sobie sprawę, iż nie wszystkim przypadnie do gustu. Staramy się często jeść komosę. Tak jak już Wam pisaliśmy jest bardzo cennym zbożem i warto jest uwzględnić ją w diecie.



Potrzebujemy:
  • 300g ziaren białej komosy ryżowej
  • 350ml wody
  • łyżeczkę soli
  • szczyptę zmielonego kminku
  • szczyptę zmielonej czarnuszki
Ziarna komosy ryżowej mielimy na mąkę w wysokoobrotowym blenderze. Miksujemy ją razem z wodą, solą, czarnuszką i kminkiem na ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany.

Ciasto wylewamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni w piekarniku z termoobiegiem przez około 25 minut. Podpłomyk najlepiej jest kroić po ostygnięciu.

środa, 10 czerwca 2015

Pasta z czerwonej soczewicy (wegańska, bezglutenowa)

Strączki dorosły człowiek powinien jeść dwa razy w tygodniu z uwagi na fakt, iż zawierają dużo białka a jego nadmiar w diecie jest szkodliwy. My uwielbiamy je jeść w postaci past. Do wszelkiego rodzaju past bardzo dobrze nadaje się czerwona soczewica. Kilka dodatków, podpłomyk i śniadanie gotowe... Zaledwie w kilka minut :-)




Potrzebujemy:
  • szklankę ugotowanej czerwonej soczewicy
  • czerwoną cebulę
  • ząbek czosnku
  • szczyptę cząbru
  • szczyptę tymianku
  • szczyptę majeranku
  • kilka kropel cytryny
  • kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
Na rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę z oliwek i smażymy pokrojoną bardzo drobno cebulę. Po chwili dodajemy rozgnieciony czosnek oraz cząber, tymianek, majeranek i pieprz. Następnym składnikiem jest królowa potrawy - czerwona soczewica. Mieszamy ją dokładnie z cebulką - powinna się rozpaść do konsystencji pasty. Solimy do smaku, dodajemy kilka kropel cytryny. Na koniec można dodać dla aromatu kilka poszatkowanych listków świeżych ziół.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...