poniedziałek, 27 listopada 2017

Leczo z cukini (wegańskie, bezglutenowe)


Cukinia jest bardzo smacznym i łatwo dostępnym warzywem, więc jeśli jej nie jecie do gorąco, zachęcamy by na stałe zagościła do Waszego jadłospisu. Można z niej w prosty sposób wyczarować wiele potraw nadających się do przygotowania zarówno na obiad, jak i na kolację. Młode cukinie można jeść na surowo a także kisić. Pyszne są też kwiaty cukinii... Choć cukinia jest zazwyczaj mistrzynią drugiego planu to warto jest jej zwrócić honor ;-) Tym bardziej, że można z niej wyczarować wspaniałe desery. Ostatnio u naszych przyjaciół zajadaliśmy się przepysznym ciastem czekoladowo-cukiniowym. Dziś cukinię prezentujemy Wam w najbardziej klasycznej i popularnej wersji.



Potrzebujemy:
  • duża cukinia
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 2 duże pomidory lub słoiczek przecieru
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta kurkumy
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Kroimy cebule w kosteczkę i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Cukinię obieramy ze skóry i pozbawiamy pestek. Kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy przez chwilę, po czym dodajemy pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Mieszamy a następnie solimy. Kolejnym składnikiem są pokrojone w kostkę pomidory (lub przecier pomidorowy). Na koniec dodajemy szczyptę kurkumy. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy wodę aż do uzyskania preferowanej konsystencji.

1 komentarz:

  1. Warto spróbować dodać paprykę wędzoną. Podbija smak tym osobom, które tęsknią za smakiem wędzonki w leczo. Świetnie sprawdza się również w wege fasolce po bretońsku 😁

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...