sobota, 15 listopada 2014

Granola (wegańska, bez cukru)

Nasza córeczka jest wielkim fanem granoli.  Gotowej nie odważylibyśmy się kupić - skład większości mieszanek woła o pomstę do nieba. Tymczasem jest to przysmak, który jest bardzo łatwo przygotować samemu w domu. Zapachy jakie będziecie mieli w mieszkaniu po otwarciu piekarnika - bezcenne :-). Granola jest też świetnym daniem "na wynos". Zapakowaną w szczelny pojemniczek można zabrać na każdy służbowy wyjazd.


Potrzebujemy:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • garść pestek dyni
  • garść pestek słonecznika
  • 2 łyżki delikatnego oleju (np. z pestek winogron)
  • 3 łyżki syropu klonowego 
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • kilka kropel soku z cytryny
  • mała garść wiórków kokosowych
Olej łączymy z syropem klonowym i przyprawiamy cynamonem, solą i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy płatki owsiane oraz pestki dyni i słonecznika. Całość bardzo dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia, którą umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe (można również inne ulubione bakalie).

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...