Nasza córeczka jest wielkim fanem granoli. Gotowej nie odważylibyśmy się kupić - skład większości mieszanek woła o pomstę do nieba. Tymczasem jest to przysmak, który jest bardzo łatwo przygotować samemu w domu. Zapachy jakie będziecie mieli w mieszkaniu po otwarciu piekarnika - bezcenne :-). Granola jest też świetnym daniem "na wynos". Zapakowaną w szczelny pojemniczek można zabrać na każdy służbowy wyjazd.
Potrzebujemy:
- 2 szklanki płatków owsianych
- garść pestek dyni
- garść pestek słonecznika
- 2 łyżki delikatnego oleju (np. z pestek winogron)
- 3 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- kilka kropel soku z cytryny
- mała garść wiórków kokosowych
Olej łączymy z syropem klonowym i przyprawiamy cynamonem, solą i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy płatki owsiane oraz pestki dyni i słonecznika. Całość bardzo dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia, którą umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe (można również inne ulubione bakalie).
domowa granola to jest to!
OdpowiedzUsuń