wtorek, 11 listopada 2014

Jaglane "risotto" z grzybami (wegańskie, bezglutenowe)

Jeśli jesteście fanami risotto to koniecznie powinniście spróbować go zrobić z kaszy jaglanej. Nasza córeczka ma alergię na ryż - musimy więc sobie jakoś radzić. Stąd narodził się pomysł by zamiast ryżu użyć naszej ukochanej jaglanki. Dziś zrobiliśmy risotto w wersji dla dorosłych z borowikami. Ta wersja risotto nadaje się jako dodatek do obiadu lub może stanowić samodzielne danie.

Korzystając z okazji apelujemy do wszystkich rodziców: pamiętajcie by pod żadną postacią nie serwować grzybów małym dzieciom! Nawet te jadalne, pozyskane z bezpiecznego źródła mogą stanowić poważne zagrożenie dla delikatnych układów trawiennych naszych pociech. Jedno z nas w dzieciństwie poważnie zatruło się duszonymi podgrzybkami przygotowanymi przez kochającą i nieświadomą tego faktu babcię.



Potrzebujemy:
  • duża garść suszonych grzybów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • szczypta rozmarynu
  • duża szczypta soli
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • szczypta kurkumy
  • gałązka świeżego oregano (opcjonalnie)
  • szklanka kaszy jaglanej
Grzyby moczymy we wrzątku minimum godzinę przed przygotowaniem posiłku. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i smażymy na niej drobno poszatkowaną cebulę z rozgniecionym czosnkiem i ziołami: liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i rozmarynem. Po chwili smażenia dodajemy sól i podlewamy wodą z moczenia grzybów. Następnym składnikiem jest ocet jabłkowy, który doda potrawie kwaśnego smaku. Teraz pora na odrobinę goryczy w postaci kurkumy i świeżych ziół (np. oregano). Jeśli nie chcemy tego robić później na talerzu to nadeszła pora ma wyłowienie liści laurowych, ziela angielskiego i ziaren pieprzu. Następnie wylewamy na patelnię szklankę wrzątku i dodajemy grzyby oraz przepłukaną wcześniej kaszę jaglaną. Całość gotujemy pod przykryciem około 20 minut, często mieszając i dodając wrzątku (gdy tylko poprzednia ilość wody się wchłonęła bądź wyparowała). Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Opisana powyżej kolejność dodawania składników jest zgodna z TMC, dzięki czemu mamy gwarancję harmonijnego smaku naszego jaglanego "risotto".

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis, tylko w którym momencie dodać grzyby? Czekam na kolejne przepisy. Dziękuje Wam za tego bloga. Jesteście wspaniali.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nam miło! Dziękujemy za czujność - przepis został już doprecyzowany :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...