Jeśli jesteście fanami risotto to koniecznie powinniście spróbować go zrobić z kaszy jaglanej. Nasza córeczka ma alergię na ryż - musimy więc sobie jakoś radzić. Stąd narodził się pomysł by zamiast ryżu użyć naszej ukochanej jaglanki. Dziś zrobiliśmy risotto w wersji dla dorosłych z borowikami. Ta wersja risotto nadaje się jako dodatek do obiadu lub może stanowić samodzielne danie.
Korzystając z okazji apelujemy do wszystkich rodziców: pamiętajcie by pod żadną postacią nie serwować grzybów małym dzieciom! Nawet te jadalne, pozyskane z bezpiecznego źródła mogą stanowić poważne zagrożenie dla delikatnych układów trawiennych naszych pociech. Jedno z nas w dzieciństwie poważnie zatruło się duszonymi podgrzybkami przygotowanymi przez kochającą i nieświadomą tego faktu babcię.
Potrzebujemy:
- duża garść suszonych grzybów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu
- szczypta rozmarynu
- duża szczypta soli
- łyżeczka octu jabłkowego
- szczypta kurkumy
- gałązka świeżego oregano (opcjonalnie)
- szklanka kaszy jaglanej
Grzyby moczymy we wrzątku minimum godzinę przed przygotowaniem posiłku. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i smażymy na niej drobno poszatkowaną cebulę z rozgniecionym czosnkiem i ziołami: liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i rozmarynem. Po chwili smażenia dodajemy sól i podlewamy wodą z moczenia grzybów. Następnym składnikiem jest ocet jabłkowy, który doda potrawie kwaśnego smaku. Teraz pora na odrobinę goryczy w postaci kurkumy i świeżych ziół (np. oregano). Jeśli nie chcemy tego robić później na talerzu to nadeszła pora ma wyłowienie liści laurowych, ziela angielskiego i ziaren pieprzu. Następnie wylewamy na patelnię szklankę wrzątku i dodajemy grzyby oraz przepłukaną wcześniej kaszę jaglaną. Całość gotujemy pod przykryciem około 20 minut, często mieszając i dodając wrzątku (gdy tylko poprzednia ilość wody się wchłonęła bądź wyparowała). Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Opisana powyżej kolejność dodawania składników jest zgodna z TMC, dzięki czemu mamy gwarancję harmonijnego smaku naszego jaglanego "risotto".
pyszne, aromatyczne danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, tylko w którym momencie dodać grzyby? Czekam na kolejne przepisy. Dziękuje Wam za tego bloga. Jesteście wspaniali.
OdpowiedzUsuńBardzo nam miło! Dziękujemy za czujność - przepis został już doprecyzowany :-)
Usuń