środa, 19 listopada 2014

Hummus (bezglutenowy, wegański)

Ciecierzyca to jedna z naszych ulubionych roślin strączkowych. Dziś przyrządziliśmy z niej hummus. Do tego naleśniki gryczane, trochę rukoli, parę innych dodatków i niedzielne śniadanie gotowe. Wiele autorytetów kulinarnych zaleca by ciecierzycę gotować z łyżeczką sody oczyszczonej. Owszem... przyznajemy, że dzięki sodzie hummus nabiera aksamitnego smaku, ale dla nas liczy się przede wszystkim zdrowie. Z tego powodu warto z sody zrezygnować. Jeśli ciecierzycę namoczycie dzień wcześniej a potem ją odpowiednio długo pogotujecie (im dłużej tym lepiej - u nas ok. 2-3 godzin) i dodacie na koniec (do prawie gotowej masy) zimnej wody to efekt macie bardzo zbliżony.  Mamy też dobrą informację dla wszystkich uczulonych na sezam. Hummus wychodzi bardzo smaczny nawet bez dodania tahiny.

Pamiętajcie, że strączki powinno się jeść w pierwszej połowie dnia - na śniadanie albo na obiad. Na kolację są zdecydowanie za bardzo ciężkostrawne.



Potrzebujemy:
  • 2 szklanki gotowanej cieciorki
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki tahiny
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • 50 ml zimnej wody
Cieciorkę miksujemy z oliwą, sokiem z cytryny, tahiną, rozgniecionym czosnkiem i solą na kremową pastę. Następnie nadal miksując na wolniejszych obrotach dodajemy wody aż do uzyskania pożądanej, lekkiej i puszystej konsystencji.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...