sobota, 20 grudnia 2014

Bajaderki czekoladowe z fasoli adzuki (bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Do robienia słodyczy ze strączków namówiła nas nasza kochana pani doktor. Świetnie nadaje się do tego fasola adzuki a także fasola czerwona. Można z nich robić ciasteczka, kremy, musy - istny raj dla łasuchów. Dziś przygotowaliśmy bajaderki z fasoli adzuki. Robi się je błyskawicznie. Trzeba tylko pamiętać by poprzedniego dnia namoczyć fasolę na noc.

 
Potrzebujemy:
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli adzuki
  • 1 szklanka daktyli (lub więcej, w zależności od wrażliwości na słodki smak)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki karobu
Wszystkie składniki mielimy w wysokoobrotowym blenderze na gładką masę. Masa wychodzi dość gęsta. Bardzo dobrze odchodzi od dłoni, więc jest wygodna w formowaniu. Tworzymy z niej kule lub wkładamy do foremek. Na koniec zdobimy wiórkami kokosowymi i orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...