niedziela, 7 grudnia 2014

Pasta słonecznikowa z jarmużem (bezglutenowa, wegańska)

Na naszym stole królują przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce. U naszego ukochanego Pana Ziółko od jakiegoś czasu nie ma już natki z pietruszki więc do pasty słonecznikowej dodaliśmy jarmużu. Wynik zadowolił naszą córeczkę i kanapki bardzo szybko znikały ze jej talerzyka. I o to chodzi :-)



Potrzebujemy:
  • 250g pestek słonecznika
  • 5 gałązek jarmużu
  • garść suszonych pomidorów
  • garść wydrylowanych zielonych oliwek
  • łyżka pesto z bazylii (lub jakakolwiek sałata, zioło lub przyprawa o gorzkim smaku)
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
Pestki słonecznika moczymy przez noc w zimnej wodzie i  dokładnie odcedzamy. Suszone pomidory zalewamy na kilka minut wrzątkiem. Liście jarmużu pozbawione twardych łodyg wraz z wszystkimi innymi składnikami wkładamy do szybkoobrotowego blendera (łącznie z wodą, w której moczone były suszone pomidory). Miksujemy na gładką masę. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...