wtorek, 23 grudnia 2014

Surówka z kopru włoskiego (fenkuła)

Każdy miłośnik TMC doskonale wie, że zimą powinno się być ostrożnym z jedzeniem surowych warzyw i owoców. Wyjątek może stanowić surówka z fenkuła, gdyż ma on działanie rozgrzewające, co jest bardzo rzadkie wśród roślin. Ma bardzo dużo witaminy C, przynosi ulgę w kaszlu i przeziębieniach. Powinien być doceniany wśród wszystkich młodych mam - wspomaga laktację, łagodzi kolki u dzieci. Uwaga zakochani - to świetny afrodyzjak :-). Jeśli lubicie anyżowy smak to fenkuł powinien często gościć na Waszych stołach.




Potrzebujemy:
  • 2-3 bulwy fenkuła
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • odrobina świeżego imbiru
  • maleńka szczypta soli
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
Zaczynamy od sosu. Mieszamy syrop daktylowy z olejem, a następnie dodajemy bardzo drobno posiekany imbir. Kolejnymi składnikami jest woda z solą. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ocet jabłkowy. Dolewamy go po trochu aż do uzyskania optymalnej równowagi między smakiem kwaśnym i słodkim. Jak w przepisach TMC, kolejność dodawania składników nie jest przypadkowa.

Sosem polewamy cienko pokrojony fenkuł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...