niedziela, 1 lutego 2015

Najzdrowszy makowiec (wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Jak przygotować makowiec by nie dopuścić do utlenienia maku i innych wysokotłuszczowych nasion, orzechów i pestek pod wpływem zbyt wysokiej temperatury? Skoro piec nie można, to spróbowaliśmy masę makową ugotować i udało się. Ciasto jest tak samo dobre i zwięzłe jak upieczone - my nie zauważyliśmy różnicy. Potrzeba matką wynalazku:-)




Potrzebujemy:
  • 400g maku
  • dwie duże garście rodzynek
  • dwie małe garście daktyli
  • 1 średnie jabłko
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 1/3 szklanki orzechów pekan
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • garść wiórków kokosowych
Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc).

Bakalie (rodzynki, daktyle, pestki słonecznika i orzechy) delikatnie miksujemy na grube cząstki. Połowę bakalii odkładamy, do reszty dodajemy mak, pokrojone jabłko i siemię lniane. Miksujemy na gładką masę.

Do zmiksowanej masy dodajemy odłożoną resztę bakalii, wiórki kokosowe i syrop klonowy (odpowiednio do smaku, w zależności od upodobań). Całość przekładamy do garnka i mieszając gotujemy przez kilka minut.

Przegotowaną masę makową przelewamy na blachę (np. mała okrągła tortownica) i zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli masa jest zbyt mokra możemy podsuszyć ją w piekarniku (termoobieg, temperatura poniżej 100 stopni).


6 komentarzy:

  1. świetny przepis!! można w sumie dodać trochę agaru, aby zastygła i wtedy będzie makowiec na zimno :)
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi rajsko... A próbowaliście mak mielony? Jest błyskawiczny w obróbce, moczyć nie trzeba. MRC

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie:-) Warto jest jednak mielić go samemu by mieć pewność, że nie jest zwietrzały...

      Usuń
  3. mak trzeba najpierw zmielić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maku nie trzeba wcześniej mielić. Po prostu namoczony mak miksujemy razem z bakaliami, jabłkiem i siemieniem lnianym na gładką masę. Potrzebny jest do tego dobry, szybkoobrotowy blender (u nas sprawdza się Thermomix).

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...